Dagbladet har innhentet diagnoser av USAs president fra to norske psykiatere og en psykolog.
Ingen av dem har møtt Trump. Det fremkommer ikke annet i artikkelen enn at de baserer vurderingene på det de leser i norske aviser og ser på NRK og TV 2.
– Ja, det er ingen tvil. Donald Trump er både psykopat og narsissist. Begge deler, sier Ulrik Fredrik Malt, professor emeritus i psykiatri ved Universitetet i Oslo, i intervjuet med Dagbladet.

Malt viser til en lang rekke eksempler som underbygger hans vurdering av den tidligere amerikanske presidenten:
– Løgn, løgn, løgn – hele tida, hver eneste dag. Og sjokkutspill: Dommere som ikke dømmer slik han mener de burde, skal avsettes. Meningsmotstandere skal rettsforfølges. Universiteter som ikke underviser slik han vil, skal fratas støtte.
Malt viser også til angivelige trusler om å suspendere grunnloven, overta Grønland, og benåde stormere av Kongressen. – Lista er lang, og kunne vært enda lenger, sier professoren.
Ifølge Malt har Trump en alvorlig personlighetsforstyrrelse:
– Han er ekstremt selvopptatt. Han har ingen indre trygg kjerne, intet moralsk kompass – det er bare tomt der. Det gjør ham til en farlig person, sier han.
Trump sammenlignes med Vladimir Putin, som også har psykopatiske trekk, ifølge Malt, men «er mer kontrollert og kalkulerende».
– Putin er mye gløggere. Mer strategisk, kontrollert og kalkulerende. Og sånn sett mer beregnelig, men derfor også farlig. Trump er ikke spesielt gløgg, selv om han synes å mene det selv. Han skyter i alle retninger og er uberegnelig.
Malt mener Trumps personlighet kan spores tilbake til en traumatisk barndom, preget av mangel på kjærlighet og anerkjennelse: – Dette har skapt et voldsomt behov for å være midtpunktet, og et ekstremt raseri mot alle som ikke dekker det behovet. Han lever i en virkelighet hvor løgn og selvbedrag daglig må vedlikeholdes for at han ikke skal kollapse.
Han peker også på hvordan Trump omgir seg med ja-mennesker: – Han ansetter kun folk som dyrker ham, men det er aldri nok. Han trenger at hele folket beundrer ham.
Malt har ett klart råd til norske myndigheter: – Vi må signalisere respekt og gi ham anerkjennelse der det er saklig grunnlag for det. Samtidig må vi sette tydelige grenser, uten å fremstå truende.
– Det er helt avgjørende at norske representanter unngår å omtale Trump nedsettende i pressen eller på sosiale medier. Han er lett å krenke. Det er en hårfin balansegang, advarer professoren.
Vi får da håpe Trump ikke leser Dagbladet…
Men Malt er ikke den eneste avisen har hentet inn til å gi en faglig analyse.
– Trump styres av usikkerhet og behov for makt
– Det virker som om det viktigste for ham er å få oppmerksomhet om seg selv, ikke nødvendigvis å skape fred, sier psykolog Grethe Nordhelle, med henvisning til Trumps engasjement i Ukraina-konflikten.
Nordhelle sier til Dagbladet at Trumps adferd kan forstås som en kompensasjon for lav selvfølelse:
– Jeg tolker det som et uttrykk for usikkerhet og mindreverdighetskompleks. Jo mer man føler seg liten, jo større behov har man for å utøve makt, sier hun.
Professor i psykiatri Sigmund Karterud er mer direkte:
– Det er hevet over tvil at Trumps personlighet best kan beskrives som grandios narsissisme, sier han til avisen.
Karterud viser til at Trump benekter valgnederlaget i 2020, og forklarer det slik:
– Mange sier han lyver. Vi sier han benekter det. Han tror på sin egen historie. Det er en svært primitiv form for personlighetsfungering.
På spørsmål om han mener Trump er farlig, svarer professoren:
– Ja. Når en slik person får makt, blir det farlig. Han er kynisk, blottet for empati, og villig til å gå over lik.
Karterud mener norske myndigheter må være varsomme:
– Man må opptre korrekt og høflig, men fast. Trump tåler ikke krenkelser – da slår narsissistisk raseri inn, og han vil være nådeløs.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
Kan Trump tvinge viljen sin på verden?